Seks, en alles daar omheen, speelt een belangrijke rol in de relatie met jezelf en met anderen. Seksuele problemen komen helaas ontzettend vaak voor en hebben veel impact op de kwaliteit van het leven en de kwaliteit van liefdesrelatie(s).
Daarbij speelt mee dat in onze samenleving nog steeds een taboe op dit onderwerp rust. De seksuele revolutie heeft wel gezorgd dat we gemakkelijker over seks praten en dat we seksualiteit niet volledig negeren. Maar over je eigen seksualiteit, laat staan je eigen seksuele problemen spreken blijft beladen en lastig. Zelfs bij de dokter houden de meeste mensen hun seksuele problemen voor zich. Aan de andere kant zijn zorgverleners ook geneigd het onderwerp ‘seks’ te vermijden, omdat ze niet weten wat ze ermee aan moeten als er problemen gemeld worden, of simpelweg omdat ze er geen tijd voor hebben.
In onze maatschappij wordt daarnaast totaal geen aandacht besteed aan het ontdekken van je eigen lichaam of het herontdekken van je lichaam na een medische behandeling. Toch moet je lijf ‘herontdekt worden’ wanneer je bijvoorbeeld een stoma krijgt, je kamp met pijnklachten, je grote littekens hebt van een operatie of als een lichaamsdeel niet meer functioneert na een behandeling (zoals de penis).
Kennis en aandacht voor het gebruik van de bekkenbodemspieren ontbreekt bij de meeste mensen. Net als kennis over de verschillende seksuele technieken die bestaan en over hoe je seks leuk kunt houden tijdens een lange relatie en bij het ouder worden. En ja, dat is heel erg zonde, want een gezond, bevredigend en afwisselend seksleven hebben is super gezond. Seksueel actief zijn is heel goed voor je lijf en (misschien nog wel belangrijker) voor je geest. Bovendien is seks, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet leeftijdsgebonden. Als je goed voor jezelf en voor je relatie zorgt kunnen seks en intimiteit voortgezet worden tot de dood. En door seksueel actief te zijn voorkom je ook nog eens hart- en vaatziekten, depressies, relatieproblemen en slaapproblemen. Waarom wordt hier dan niet veel meer aandacht aan besteed? Ik heb geen idee! Maar graag draag ik een steentje bij om dit te veranderen, want seks hoort bij de eerste levensbehoeften van de mens. Seks is gezond, seks is goed voor de relatie met jezelf en met een anderen. En goede seks maakt gelukkig en geeft enorm veel energie. Iedereen heeft recht op deze goede seksuele energie. Dus laten we het taboe doorbreken en de aandacht vestigen op het verbeteren van sekslevens, ook tijdens en na ziekten, ook op hoge leeftijd. Een mens is nooit te oud om de kunst van het liefhebben te leren!