Over mij
Het is mijn missie anderen te helpen hun seksualiteit te herstellen, om via die weg meer energie en meer liefde te kunnen ervaren
Uroloog, wetenschapper, medische seksuoloog
Aanpakken van seksuele problemen
Als uroloog en onderzoeker heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen ten gevolge van een ziekte of de behandeling van een ziekte, zoals prostaatkanker, darmkanker, blaaskanker of teelbalkanker. Ook mannen met erectiestoornissen ten gevolgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, de ziekte van Peyronie of suikerziekte heb ik vaak van hun klachten af kunnen helpen.
Zie hieronder de link naar mijn ervaringen.
Simpele leefstijl aanpassingen kunnen snel
seksueel fitter maken
Melianthe Nicolai
Waarom seks?
Al tijdens mijn geneeskundeopleiding hield ik me als arts en wetenschapper bezig met de seksuele problemen die ontstaan op het raakvlak tussen verschillende vakgebieden zoals de urologie, cardiologie en oncologie.
Veel mensen weten niet dat ziekten van grote invloed zijn op het seksueel functioneren. En het seksueel functioneren is bij velen van grote invloed op het levensgeluk en op de kwaliteit van de liefdesrelatie(s). Ik liep er tegenaan dat in het huidige zorgstelsel nauwelijks tijd en ruimte is voor het bespreken van die seksuele problemen. Bovendien is er nauwelijks financiering voor. Alleen een korte medische behandeling van seksuele functiestoornissen bij de uroloog of gynaecoloog wordt vergoed. Er is echter geen tijd beschikbaar om de diepte in te kunnen gaan en te spreken over de impact van behandelingen of aandoeningen op de seksualiteit en op het gemoed. Ook voor het verstrekken van adviezen ten aanzien van de leefstijl en het verbeteren van de seksuele relatie is geen vergoeding beschikbaar vanuit de zorgverzekeraars.
Om toch, binnen de beperkingen van het huidige zorgstelsel, wat meer mogelijkheden te hebben voor gespreken over leefstijl in het kader van de seksuele functie heb ik de urologische tak van Link2Care Clinics opgericht. Als aanvulling daarop bied ik via deze weg nu de mogelijkheid om sessies te boeken in mijn praktijk aan huis of in de kliniek.
Door de zorg buiten het zorgverzekeringsysteem aan te bieden kan ik de tijd nemen om de oorzaken en onderliggende mechanismen aan te pakken die geleid hebben tot de seksuele problemen. In deze setting is het mogelijk om holistisch te kijken, om de problemen bij de wortel aan te pakken en om ervoor te zorgen dat deze problemen ook op de lange termijn wegblijven.
Zelfs als er sprake is van een blijvende seksuele functiestoornis of een blijvende lichamelijke afwijking, is het mogelijk hiervoor oplossingen te vinden en te zorgen voor een rijk seksueel leven ondanks die beperking(en).
De behandel strategie: kijken naar het gehele plaatje
Het is mijn doel om fysieke problemen op het gebied van seks bespreekbaar te maken en ze vervolgens te behandelen. Hierbij kijk ik naar het gehele plaatje, want bij het oplossen van seksuele disfuncties (zoals dat heet) is zowel de mentale als de fysieke gezondheid van groot belang. Daarnaast is de dynamiek van de relatie heel belangrijk. Dus als u in een relatie zit is het sterk aan te bevelen om samen langs te komen.
In een behandeltraject zullen we naast het behandelen van de seksuele problemen ook kijken naar snelle en effectieve leefstijlaanpassingen die helpen om je gezondheid -en daarmee ook je seksleven op de langere termijn- duurzaam te verbeteren.
Door samen naar uw seksuele klachten, uw relatie, uw seksuele pallet, uw (mogelijk wat beperkte) ideeën over seks én naar uw levensstijl te kijken is het nagenoeg altijd mogelijk verbetering te brengen in uw seksleven. Op die manier wordt intimiteit in uw relatie weer vanzelfsprekend en wordt uw seksuele gezondheid toekomstbestendig.
Belangrijk: de eerste sessies voor de behandeling van een seksueel probleem worden gewoon vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen als er aanvullende behandelingen nodig zijn of als er meer begeleiding gewenst is kan het zijn dat daar aanvullende kosten bijkomen.
Sleutelwoorden: seksualiteit, intimiteit, preventie, out-of-the-box, vernieuwend, integratief
Seks heelt, troost, maakt gelukkiger én fitter
In de medische wetenschap wordt keer op keer de relatie gevonden tussen het hebben van een gelukkige liefdesrelatie (of relaties) mét een actief seksleven, en het behouden van lichamelijke en geestelijke vitaliteit.
Tot op hoge leeftijd is het mogelijk om fit en seksueel actief te blijven. Andersom: vitaliteit en seksualiteit hebben veel invloed op elkaar. Ben je fit en actief, dan is je seksleven waarschijnlijk beter dan als je niet fit bent, of erger nog, als je ziek bent of ziek bent geweest.
Door stress, ziekten, veroudering, afname van het testosteron en/of ongezonde gewoonten kan je seksueel functioneren sterk negatief worden beïnvloed. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. In onze Westerse maatschappij is helaas totaal geen aandacht voor het behouden van gezonde seksuele functies of voor de kunst van het liefhebben.
Zeker na de behandeling van ziekten of aandoeningen zijn er weinig zorgverleners die aandacht besteden aan de effecten ervan op de seksualiteit en de seksuele functies. Als patiënt of ex-patiënt word je voor het herstellen van de seksuele functies en de intimiteit en de dynamiek in de relatie (die vaak enorm verandert door zo’n ziekteproces) veelal aan je lot overgelaten. Terwijl een goed seksleven heel belangrijk is voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.
Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van hun lijf, de liefde en van een bevredigend seksleven. Juist ook tijdens en na de behandeling van ziekten en tot op hoge leeftijd!
Goede seks werkt door op ieder vlak, doordat het zorgt voor een betere fysieke en mentale gezondheid en meer zelfliefde.
Onderzoek naar seksuele problemen
De wetenschap en de praktijk
Tijdens mijn opleiding geneeskunde deed ik wetenschappelijk onderzoek naar seksuele problemen bij maag-, darm- en leverziekten en hart- en vaatziekten. Er bleek veel te doen op dit gebied, en deze onderzoeken leiden tot een proefschrift ‘Omissions in care for sexual health in cardiology and gastroenterology’.
Het onderzoek naar seksuele problemen bij ziekten bleef me trekken en ik bleef deelnemen aan de onderzoeksgroep van het LUMC die zich hiermee bezig houdt onder leiding van Dr. Elzevier (uroloog/seksuoloog). Als uroloog en postdoctorale onderzoeker werk ik momenteel in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis aan onderzoek met als doel het verbeteren van erectiestoornissen na prostaatkanker behandelingen.
Leefstijl
Een ongezonde leefstijl is een belangrijke oorzaak voor ziekten en seksuele problemen. Op dat gebied heb ik vele boeken uitgeplozen. Met als belangrijkste vragen; wat is bewezen effectief voor het verbeteren van het seksleven bij patiënten met aandoeningen? Welke maatregelen geven blijvende verbeteringen? En hoe kun je je seksleven verbeteren ondanks een lichamelijk klacht of afwijking? Wat is hierbij de invloed van stress? Deze zoektocht heeft me veel kennis en antwoorden gebracht waar ik ook u mee kan helpen.
In 2022 heb ik daarnaast de opleiding Integratieve Geneeskunde gedaan aan de Academy for Integrative Medicine (AIM). De kennis die ik heb opgedaan stelt mij in staat met een holistische blik naar ziekten en seksuele functiestoornissen te kijken.
Uroloog
Tijdens de opleiding Geneeskunde ontwikkelde ik interesse voor problemen die wat in de ‘taboe sfeer’ zaten. Ik merkte dat mensen veel stress en schaamte ervaarden door problemen met ontlasting, urineren en seks. Ook merkte ik dat ik geen moeite had daar open met mensen over te spreken en ze soms over de drempel te helpen om hulp te zoeken. Tijdens de opleiding tot uroloog bleef de seksuologie mij boeien en heb ik ook de Europese opleiding tot Medisch Seksuoloog gedaan. In mijn optiek verdient ieder mens een gezond seksleven, ongeacht leeftijd en beperkingen.